spot_img
12.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana press konferencija po završetku sjednice Vlade ŽP

Održana press konferencija po završetku sjednice Vlade ŽP

Danas je održana 58. sjednica Vlade ŽP na kojoj je usvojeno nekoliko odluka, rješenja i zaključaka, koje su na press konferenciji novinarima obrazložili predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i ministar financija Mijo Stanić.

Predsjednik Topić je na početku kazao kako su na sjednici usvojili nekoliko Odluka, od kojih je istaknuo raspodjelu sredstava nižim razinama vlasti gradu i općinama s pripadajućim mjesnim zajednicama u ŽP, te odluke o financiranju projekata koji su ugovoreni od strane ustanova i institucija, s onimas iz RH kroz programe prekogranične suradnje. –„Danas smo potpisali ugovore za sanaciju i rekonstrukciju  lokalnih cesta na području ŽP, ukupne vrijednosti 1.200.000 KM u sve tri jedinice lokalne samouprave. Na temelju njihovih zahtjeva Ministarstvo prometa je provelo proceduru javne nabave i ugovorilo rekonstrukciju, odnosno izgradnju više od 15 kilometara lokalnih cesta na području ŽP. Također smo potpisali Ugovor o početku izgradnje Vatrogasnog centra ŽP, koje će se nalaziti u Donjoj Mahali, prva faza izgradnje ukupne vrijednosti 408.000 KM. Izvođač radova je firma Vinković i očekujem da u narednih 10-tak dana započnu radovi na izgradnji ovoga objekta. Njegovim bi se završetkom, nadam se uskoro, trebali povećati kapaciteti ukupne zaštite i spašavanja na području ŽP kroz jedan suvremeni Vatrogasni dom, u biti centar koji služi ne samo mjerama protupožarne zaštite, nego i obukama i pripremama svih službi koje trebaju djelovati u izvanrednim situacijama“, kazao je predsjednik Topić, te izrazio zadovoljstvo današnjim početkom akcije pomoći Općini Bošnjaci u susjednoj RH, nakon što je pretrpjela ogromne štete od prirodne nesreće izazvane tučom. –„Uprava Civilne zaštite u suradnji s Udrugama iz Domovinskoga rata i građevinskim poduzećima koji su ustupili svoje majstore, organizirali su jednu ekipu koja je danas već na terenu, što će trajati i idućih dana, prvenstveno u krovopokrivačkim radovima. Očekujem  da se još dragovoljaca uključi da damo jaku pomoć ovom naselju, jer smo i sami doživjeli ovakve nesreće i znamo koliko pomoć dobro dođe i koliko je potrebna“,  naglasio je Topić.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministar financija Mijo Stanić je pojasnio Odluku o izdvajanju sredstava županijskog proračuna, kao pomoć nižim razinama vlasti u ŽP. -„Ministarstvo financija je na temelju Odluke koju je donijela Vlada, raspisalo javni poziv koji je završen, formirano je Povjerenstvo koje je provjerilo pristigle prijave i Ministarstvu financija je na kraju predložilo pojedinačne iznose kao pomoć gradu, općinama i svim mjesnim zajednicama na području ŽP. Radi se o iznosu od 800.000 KM, pri čemu su se Općine Odžak i Domaljevac-Šamac opredijelile za tekuće poslovanje, kao i Grad Orašje, a mjesne zajednice su kandidirale svoje projekte koje žele realizirati na svom području. U odnosu na prethodne godine, nastojali smo nešto prije započeti i završiti tu proceduru tako da će, nakon potpisivanja Ugovora, realizacija tih sredstava na računima krajnjih korisnika biti idući tjedan. Pored ove, imali smo i dvije Odluke o izdvajanju proračunskih sredstava iz tekuće pričuve u iznosu od 70.000 KM  Ministarstvu gospodarstva ŽP koje je, u sklopu prekogranične suradnje,  potpisalo  Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova RH za izradu studije o plinifikaciji područja ŽP. Druga odluka je izdvajanje sredstava u ukupnom iznosu od 61.184 KM za dvije škole u ŽP, točnije u D. Mahali i Boku, također iz projekta prekogranične suradnje“, istaknuo je ministar Mijo Stanić.    

spot_img

najnoviji članci

istražiti više