spot_img
21.8 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana sjednica Skupštine ŽP, usvojeni zakoni o prostornom uređenju, građenju i koncesijama

Održana sjednica Skupštine ŽP, usvojeni zakoni o prostornom uređenju, građenju i koncesijama

Prije ljetne stanke, Skupština ŽP je održala svoju 16-tu sjednicu na kojoj su zastupnici podržali materijale po svih pet točaka dnevnog reda. U uvodnom dijelu zastupnik Drago Zečević je uputio nekoliko pitanja vezanih za posljednja događanja oko poljoprivrednog zemljišta u Odžaku, na koja su odgovarali ministri Mato Brkić i Đuro Delić. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju ŽP, te Zakon o koncesijama, usvojeni su nakon što je ministar Dragutin Živković dao nekoliko pojašnjenja. Živković je kazao kako se izmjenama zakona precizira dobivanje dozvola za gradnju fotonaponskih elektrana na građevinskim objektima ili na građevinskom zemljištu. Kada je u pitanju Zakon o koncesijama, Živković je uz ostalo pojasnio dobivanje koncesije ako se fotonaponske elektrane grade za osobnu ili komercijalnu upotrebu.

Potporu zastupnika dobila su dva Nacrta Zakona o mirnom okupljanju i javnim priredbama, koje je obrazložio ministar unutarnjih poslova ŽP Đuro Delić. Zastupnici su usvojili oba Nacrta, kao dobru osnovu za donošenje Zakona o javnim priredbama i okupljanjima, koji će prethodno biti upućeni u javnu raspravu u roku od 60 dana. Na koncu zasjedanja Blanka Ćošković, pomoćnica ministra financija je prezentirala Informaciju o Dokumentu okvirnog proračuna ŽP za razdoblje 2025-2027, kojeg je sačinilo Ministarstvo financija ŽP. U ovom Dokumentu su navedeni strateški ciljevi Vlade ŽP, kao i potrebe korisnika Proračuna, te nudi puno pokazatelja i donosi optimizam za naredni period. Informaciju su zastupnici primili k znanju, čime je sjednica i okončana.

Po završetku sjednice u izjavi za medije, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić uz ostalo je kazao kako su izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju sačinjene prije svega kako bi se olakšalo građanima i poduzećima, odnosno onima koji se bave gospodarskom djelatnošću, da mogu koristiti ovu vrstu energije, odnosno obaviti prijenos distribuciju električne energije na onim objektima koji imaju odobrenje za građenje, uporabne dozvole kad je u pitanju gospodarstvo i naravno i na obiteljskim kućama. –„Radi se uglavnom o fotonaponskim elektranama do 23 kW, pa i više, ovisno od subjekta odnosno pojedinca čime će se baviti. Mislim da je to jako dobro, jer smo podneblje s puno sunca, a i klimatske promjene su takve da zahtijevaju što je moguće više korištenja onoga što dobivamo od prirode“, naglasio je Župarić. Kad su u pitanju izmjene i dopune Zakona o koncesijama, Župarić je ustvrdio kako je njima olakšana procedura kod dobivanja suglasnosti i odobrenja. –„Nisu potrebna nova odobrenja za građenje, uporabne dozvole i sve ono što se traži. Smatram da će ovakva pojednostavljena procedura znatno ubrzati mogućnost dolaska do cilja“, kazao je Župarić.

Kad su u pitanju Nacrti zakona o mirnom okupljanju i javnim priredbama, radi se o vrlo važnim zakonima koji su na neki  uvjetovani pristupnim pregovorima, a ŽP je jedna od županija koja želi među prvima ići u tom pravcu. –„Ova dva zakona nude da se ljudske slobode poštuju kao i konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Javne rasprave će pokazati da li su dobri i imali potreba da se dorađuju. Kada govorimo o Dokumentu okvirnog proračuna ŽP za razdoblje 205.-2027., on se mora donijeti svake godine kako bi se vidjela makroekonomska kretanja, prihodi i rashodi. Situacija je sada vrlo dobra i nadamo se da da će ići samo u prilog naših građana, jer pokazatelji koji su navedeni u informaciji ulijevaju optimizma da će naredna proračunska godina biti još bolja, a također i ona iza nje. Uvjeren sam da ćemo moći mirnije donositi proračun za narednu godinu i da ćemo sve one obveze koje imamo prema našim građanima i institucijama moći redovito ispunjavati“, poručio je Blaž Župarić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više