spot_img
14 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGrađani Orašja poklonili se žrtvama genocida u Srebrenici

Građani Orašja poklonili se žrtvama genocida u Srebrenici

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Orašje, u gradu na Savi danas je  tradicionalno obilježena tužna obljetnica genocida u Srebrenici. U gradskom parku okupio se veliki broj građana, među kojima i dosta mladih, te predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća Orašje na čelu s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem i dopredsjednikom Gradskog vijeća Alenom Aljukićem,  kako bi sudjelovali u obilježavanju 29. obljetnice srebreničke tragedije. S porukom „Da se ne zaboravi Srebrenica 11.7.1995– Orašje 11.7. 2024.“, građani su u tradicionalnom Mimohodu prošetali ulicama Orašja, te na taj način iskazali pijetet žrtvama genocida u Srebrenici.  

„U svijetu je puno zločina i genocida koji se dešavaju, svjedočimo što se mjesecima događa u Gazi, a poruka je nakon svega toga i nakon dešavanja u Srebrenici, da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Izrazito nam je važno što je puno mladih danas i u Srebrenici i u Orašju, da na njih prenosimo kulturu sjećanja kako bi buduće generacije nastavile stopama koje smo mi trasirali“, kazao je u ime organizatora Medžlisa Islamske zajednice Orašje, glavni oraški imam Hafiz Redžo ef. Sivić i dodao kako je prije polaska mimohoda, u oraškoj džamiji obavljena molitva za sve šehide i žrtve Srebrenice.

„Duži niz godina obilježavamo ovaj događaj, ali ove godine prvi puta kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, i po meni je ovo generalno jedan od značajnijih datuma i u svijetu. Posebno je važno što će događanja iz Srebrenice biti uvrštena u udžbenike i izučavati se kroz povijest i buduće generacije biti upoznate s počinjenim zločinima u Srebrenici. „Ne zaboraviti Srebrenicu“, to će definitivno zauvijek ostati i najvažnije je da to prenosimo na mlađe generacije istinu o Srebrenici i to treba biti poruka budućeg pomirenja i suživota u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je dopredsjednik Gradskog vijeća Orašja Alen Aljukić.

Svake godine organizirano na obljetnicu genocida, u mimohodu Orašjem i u vjerskom programu, sudjeluju članice Udruženja „Žene Orašja. Predsjednika  Rizama Tukulj, kaže kako je ovo tradicija u Orašju, a ove godine za 29. obljetnicu genocida, konačno smo dobili Rezoluciju koju je donijela Generalna skupština UN-a kojom se obilježava  Međunarodni dan sjećanja i genocida počinjenog u Srebrenici 1995 godine. „To nam znači kao moralna podrška, mi znamo da se to desilo, a svatko tko ne vjeruje neka ode u Srebrenicu i Potočare i neka vidi bijele dokaze“, ustvrdila je predsjednica Tukulj. 

Sabahudin Nurić- Đido, među brojnim je Orašjanima koji se došao pokloniti žrtvama Srebrenice. „Naša je dužnost odati poštovanje i ne zaboraviti ono što se dogodilo u Srebrenici i njenim građanima. Svih ovih godina sudjelujem na mimohodu u Orašju i bit ću i na 30. obljetnici iduće godine“, poručio je Đido.  

I ove godine je održan tradicionalni Marš mira od Nezuka do Srebrenice s više od 5.000 sudionika, među kojima je bio i Namik Hrustemović iz Orašja, koji je  koračao zajedno sa ostalima i nakon prijeđenih 100 km stigao u Potočare i poklonio se nevinim žrtvama. Biciklistički ultra maraton Orašje – Srebrenica dug 196 km, uspješno su završili i Mustafa Mehmedalić iz Orašja i Perica Živković iz Kostrča. Danas su im se pridružili i mnogi građani Orašja, koji su osobno doputovali u Srebrenicu kako bi se poklonili žrtvama genocida koji je počinjen nad Bošnjacima.          

Prvi put ove godine 11. srpnja se obilježava i kao “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”, nakon što je 23. svibnja ove godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Na ovaj način poslana je jasna poruka civiliziranog dijela svijeta, kako je svjestan razmjera počinjenog zločina u ljeto 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.751 žrtva, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko tisuću žrtava.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više