spot_img
23.5 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana regata "Na Savu 2024“, u organizaciji KKK "SIDRO" Orašje

Održana regata “Na Savu 2024“, u organizaciji KKK “SIDRO” Orašje

U organizaciji Kajak kanu kluba „Sidro“ Orašje u nedjelju je upriličena regata pod nazivom „Na Savu 2024“, na dionici dugoj oko 18 km. Regata je imala internacionalni karakter, budući je okupila sudionike iz BiH, RH, Njemačke, Austrije, a po prvi put je na regatu je stigla i sudionica iz Kanade. Lijepo druženje na Savi, potrajalo je oko šest sati, a sudionici su svladali dionicu, vožnjom kajacima, kanuima, SUP daskama, kojih je bilo oko 30, te 15-tak motornih plovila čamaca i glisera.

Cilj regate je promocija Save i krajeva uz rijeku, te popularizacija kajak – kanu sporta. –„Poruka javnosti je vrlo kratka – „Dođite na Savu“, jer na ovaj način želimo napraviti svojevrsnu promociju rijeke Save, njezine ljepote i turističkog potencijala, koji je jako malo iskorišten. Približavamo se Europskoj Uniji i ako to budemo ozbiljno shvatili, otvaraju nam se vrata određenih fondova iz kojih bi mogli povući određena sredstva kako bi na našoj predivnoj rijeci napravili bolje turističke sadržaje“, kazao je Mato Dominković predsjednik Kajak kanu kluba Sidro Orašje.

Dominković ističe kako je zainteresiranost jako velika, ali su male mogućnosti, zbog čega ne mogu udovoljiti svima. Organizatori ističu kako im je sigurnost sudionika na prvom mjestu, pa su za regatu na Savi, angažirali  CK Grada Orašja i njihov Tim za pružanje prve pomoći (koji je ujedno državni prvak u pružanju prve pomoći), zatim Interventni timovi za spašavanje ispred Specijalne policije  i UR Šaran Orašje i DZ Orašje. –„Kao i svih prethodnih godina CK Grada Orašja sudjeluje na regati kao višenamjenska terenska ekipa u sklopu spasilačke službe. U interventnom timu je 6 naših članova, a od UR Šaran Orašje dobili smo čamac i bit ćemo spremni ukoliko bude potrebna intervencija“, kazala je Ana Mikić iz CK Grada Orašja.

Svoj dolazak u Posavinu iz daleke Kanade, Zineta Lubinović, koju s Orašjem povezuje rijeka Sava, ali i rodbinske veze, iskoristila je za sudjelovanje na savskoj regati. –„U Orašje sam prvi put došla 2003. godine i od tada sam zavoljela rijeku Savu. Imam još rodbine u Orašju i od tada dolazim svake godine, a na regati sam prvi put. Oduševljena sam organizacijom i ovim krajem i drago mi je da sam se spustila niz Savu, jer ovdje mi je puno ljepše, nego na drugim rijekama. Kraj vode se osjećam opušteno i lijepo je vidjeti puno mladih na rijeci“, istaknula je Zineta.  

Među sudionicima regate je i nekoliko žena, a jedna od njih je Ružica Prgić – Rozi iz D.Mahale, članica MK Crazy bike Wiena, koja zadnjih godina redovito sudjeluje, a ovaj put je stigla sa kćerkom Marijanom. Ružica u prvi plan stavlja rijeku Savu koju strašno obožava, jer je, kaže,  druženje kraj vode, nešto neopisivo lijepo. Iskustva sa prethodnih regata su joj fenomenalna, uz druženje, vodu, jelo i piće i dobar provod. –„Uz ljubav prema motorima, od malih nogu gajim ljubav prema Savi, jer sam tu odrasla i naučila plivati. Pozivam sve koji imalo vole Savu, da iduće godine odvoje jedan dan za našu predivnu rijeku i upoznaju njezine prednosti i ljepote“, poručila je Ružica.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više