spot_img
23.5 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu započela Četvrta Međunarodna izložba pasa

U Domaljevcu započela Četvrta Međunarodna izložba pasa

-„Domaljevac je danas i sutra središte okupljanja vlasnika četveronožnih ljubimaca, gdje se četvrtu godinu za redom održava državna i međunarodna izložba pasa, koju organiziraju Kinološki savez Herceg Bosne i Kinološka udruga iz Domaljevca. Za titulu najboljih na ovoj manifestaciji, prijavljeno je oko 900 pasa i više od 70 pasmina iz 25 zemalja, a pse će ocjenjivati eminentni međunarodni kinološki suci, iz Mađarske, Srbije i naše zemlje“, kazao je Mato Piljić, tajnik Kinološke udruge Domaljevac. Na kinološkom poligonu kod stadiona u Domaljevcu će biti održane dvije državne izložbe CAC i dvije međunarodne izložbe pasa CACIB, sa specijalnom izložbom Srednjeazijskih i Kavkaskih ovčara, te Šarplaninaca.

Izložbu pasa je otvorio Stjepan Piljić načelnik općine Domaljevac Šamac, te uputio pozdravne riječi uzgajivačima i svim gostima koji redovito dolaze i pronose lijep glas o Domaljevcu. –„Lijepo je u Domaljevcu vidjeti brojne izlagače, vrhunske vrste pasa i nova dostignuća kinologije. Općina nastoji pomoći i redovito pruža potporu ovoj manifestaciji, koju s velikim uspjehom organizira Kinološka udruga Domaljevca, već četvrtu godinu za redom“, kazao je načelnik Stjepan Piljić. Predsjednik Kinološke udruge iz Domaljevca Marijan Đurković je uručio zahvalnice zaslužnima za doprinos radu udruge i organiziranju izložbe.

Mato Piljić tajnik Kinološke udruge iz Domaljevca je izrazio veliko zadovoljstvo brojem sudionika i pasa. –„Sama posjećenost naše manifestacije pokazuje vrijednost ovakve izložbe, a organizacija svega ovoga šalje pozitivnu sliku o Domaljevcu, Županiji Posavskoj, a i BiH kao kinološkoj odrednici. Stoga pozivam ljubitelje, vlasnike i sve prijatelje pasa da svrate u Domaljevac, koji je u ova dva dana centar kinologije u svijetu. Izložba također otvara vrata Turističkoj zajednici da prezentira turističke potencijale, jer Kinologija je sama po sebi način života i vrsta sporta“, kazao je Piljić i dodao kako na izložbi prevladavaju strani izlagači, ali je primjetan blagi porast broja domaćih izlagača.   

U Posavini je primjetan sve veći broj ljubitelja pasa raznih pasmina, što je, kaže Piljić dobro za razvoj kinologije, jer bez mladih kinologija nema budućnost. Udruga je vrlo mlada sa 15-tak članova, ali zaslužuje sve pohvale, jer svake godine uspijeva organizirati neku od manifestacija. U početku od svog osnutka, prvenstveno su djelovali kao sekcija LU „Kuna“ iz Domaljevca i vremenom, uvidjevši da se moraju uzdići, 2008. godine su formirali Kinološku udrugu. –„Od tada redovito radimo minimalno jednu aktivnost, a za ovu godinu smo planirali čak 9 manifestacija. U travnju smo napravili smotru svih lovačkih pasmina, ispit prirođenih osobina ptičara i treća manifestacija je bila IPO jamara. Rujan je u znaku dvije državne CAC i dvije međunarodne manifestacije CACIB. U listopadu smo planirali jednu utakmicu tipa C sa odstrelom“, precizirao je Mato Piljić i uputio poziv vlasnicima pasa da pristupe u Udrugu gdje ih očekuju brojne pogodnosti. –„Učlanjenjem u Udrugu stječe se mogućnost prijavljivanja  u kinološki savez Herceg Bosne koji je član Kinološkog saveza u BiH. Time se otvara mogućnost vlasnicima da sa psima sa urednim rodovnicama  mogu sudjelovati na manifestacijama, prijaviti legla i brojne druge pogodnosti“, kazao je Mato Piljić, te izrazio zahvalnost generalnom sponzoru općini Domaljevac Šamac, te za više od 30 različitih firmi i pojedinaca koji su prepoznali i podržali njihove napore.  

Mirko Čolak tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne zadužen je za rad, organizaciju i suđenje na ovogodišnjoj izložbi, a kroz svoj dugogodišnji rad neumorno promovira kinologiju. –„Kinologija je znanost i svi koji vole znanost posvećuju veliku ljubav, ovaj put prema kinologiji, a može to biti i prema turizmu, jer svi izlagači su ujedno i turisti, a u Domaljevcu su ostvarili i noćenje.  Kinološki savez HB ujedno pomaže turističkoj zajednici u ŽP, pa i ostalim županijama u BiH da se promovira, ne samo kroz kinologiju, nego treba iskoristiti bogatstvo folklora, kućnu radinost, berbu i žetvu, pa i druge manifestacije koje se mogu podvesti pod turizam. Turistička zajednica bi tako pomogla svim manifestacijama da izađu iz lokalnih okvira, jer je potrebno raditi na promociji kulture, jezika, običaja i svega što su naši stari ostavili da bi smo mi naslijedili i dalje promovirali“, poručio je Čolak.

Manifestacija je vrlo značajna za Domaljevac, ističe Čolak, ali i za državu BiH, jer će izlagači iz više od 20 zemalja odavde ponijeti dojmove i prenijeti u svoje države. Navodi kako će u dva dana kroz razne kategorije i discipline podijeliti stotinjak pokala, a za danas (srijeda) u 17 sati, predviđena je specijalna izložba Kavkaskog ovčara, Šarplaninaca i Srednjeazijskog ovčara. -„Po prvi put na izložbi u Domaljevcu će biti dodijeljene kandidature, a vršit će se i detaljniji pregled pasa“, naglasio je Mirko Čolak. Biljana Krušić iz Bilja kod Osijeka je redovito na svim izložbama u Domaljevcu. Ljubav prema psima je kaže, naslijedila od svog djeda policajca, a do sada je imala nekoliko pasmina jazavčara, njemačke lovne terijere i ptičare. –„Trenutačno uzgajam nekoliko vrsta terijera, a za svoju dušu imam staforda, meksičkog bezdlakog  i čivavu. Ljubav koju psi pružaju i ljubav koju vrate, ne možete usporediti s ničim“ , poručila je Biljana.

Dejan Majstorović je stigao iz Petrova u BiH, a na izložbi u Domaljevcu je redovito s ljubimcem Njemačkim ovčarom. Više od 30 godina uzgaja pse i putuje po cijeloj Europi kako bi pokazao kvalitetu koju posjeduje. U današnje vrijeme je ovaj hobi, kaže dosta zahtjevan i relativno skup, jer je jako teško prodati psa izvan BiH koja nije dio EU, što stvara probleme prilikom natjecanja i izvoza pasa.

Iz Crne Gore na izložbu u Domaljevac stigla je Ivana Bulatović,  profesionalni handler i odmah ističe kako je od malih nogu uz pse, a prije 15 godina je ozbiljnije krenula u ovaj posao. Posjeduje familijarnu uzgajivačnicu šnaucera, a rad sa psima je kaže, puno lakši nego s ljudima. –„Ovo je moj posao, jer na izložbama izvodim svoje pse, ali i od drugih vlasnika i to mi uzima puno više vremena, nego što netko misli. Za izložbu trebaju dobre pripreme, jer smo znali  kao izlagači prijeći velike udaljenosti od Norveške, Madrida ili Bjelorusije da bi stigli na izložbu. Četvrtu godinu smo u Domaljevcu, lijepa je organizacija izložbe, dobri su domaćini, dođe puno izlagača i zajedno se družimo“, naglasila je Ivana.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više