spot_img
18 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiRestauracija džamije Azizija u Orašju

Restauracija džamije Azizija u Orašju

Džamija Azizija Orašje jedna je od 36 sultanskih džamija u BiH i u kontinuitetu djeluje već 160 godina. Jedinstvena po svojoj izgradnji, jedna je od četiri džamije Azizije uz rijeku Savu, i jedina je koja je preživjela agresiju na BiH, Više puta je granatirana i devastirana u posljednjem ratu, pa u Medžlisu Islamske zajednice Orašje nastoje vratiti što više autentičnosti u njenom izvornom obliku. Nakon što je 2012.godine uređen vanjski dio objekta, počeli su višemjesečni radovi u enterijeru džamije. 

„Radovi će trajati pet do šest mjeseci, krenula je prva faza, a ovim aktivnostima ćemo moći vratiti skoro većinu segmenata u izvorno stanje Azizije“, kazao je glavni oraški imam hafiz Redžo ef. Sivić. 

Poslovi na restauraciji džamije povjereni su jednoj restauratorskoj firmi iz Sarajeva, a pripremne aktivnosti obavlja 10-ak lokalnih vjernika, koji žele dati svoj doprinos ovome projektu. Financijska sredstva za prvu fazu osigurana su putem javnog poziva od Federalnog Ministarstva kulture i sporta. „Trebat će nam još sredstava i pozivam sve one koji žele sudjelovati u uređenju enterijera džamije, koji se žele ugraditi u ovo veliko dobro, da nam se jave i podrže obnovu ovog našeg lijepog objekta. Njena restauracija predstavljat će veliki značaj, kako za Posavinu, tako vjerujem i za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je ef. Sivić te dodao kako će za vrijeme radova, vjernici svoje vjerske obrede obavljati u alternativnim prostorijama.  

Posebno veliku ulogu Oraška džamija je imala tijekom Domovinskoga rata. „Sve dok  se čuo ezan sa džamije, dok je ona bila sačuvana predstavljala je nadu da će ovdje biti života. Možemo kazati da je predstavljala i suživot između naroda koji su ovdje zajedno bili – Bošnjaka i Hrvata, jer je ovo jedina džamija koja je maksimalno autentično sačuvana na području gdje su većinom Hrvati kao stanovništvo“, istaknuo je doktor islamskih nauka Mirsad Arnautalić, iz Medžlisa Islamske zajednice Orašja. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više