spot_img
11.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNarcise na manifestaciji "Roza oktobar" u Tuzli i utakmici ŽOKICA u Orašju

Narcise na manifestaciji “Roza oktobar” u Tuzli i utakmici ŽOKICA u Orašju

Petnaestak članica Udruge Narcisa ŽP, uz dvije potpore iz Orašja i Odžaka, protekle subote 12. 10. 2024.g. sudjelovale su u Tuzli na manifestaciji Roze oktobar. Šest udruženja s područja Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine koja okupljaju oboljele žene, upriličilo je manifestaciju u okviru koje se govorilo o podizanju svijesti o raku dojke, kao i o redovitim samopregledima i medicinskim pregledima, jer je ova bolest izlječiva ako seotkrije u ranoj fazi. Valentina Halilović, počasna predsjednica Narcise kazala je da je prevencija osnovni način borbe protiv ove bolesti, da se ne bojimo otići na vrijeme na medicinske preglede te je navela svoj primjer u kojem je na vrijeme otkrila bolest, a liječenje je prošlo bez kemoterapija, i danas o tome javno govori kako bi što veći broj žena potaknula na brigu o vlastitom zdravlju.

Značaj manifestacije je veliki, jer je karcinom dojke vodeći kod žena, uz činjenicu da su godine obolijevanja sve niže i niže, naglasila je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović.

Nakon Tuzle, narcise su u večernjem terminu bile i na odbojkaškoj utakmici ŽOKICA u Orašju, kojima su mlade sportašice dale potporu nastupom u majicama s roza trakicama, a narcise su u prepoznatljivim pink majicama davale potporu odbojkašicama na sportskom terenu.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više