spot_img
17.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPrvi puta u Posavini opera, u crkvi u Grebnicama

Prvi puta u Posavini opera, u crkvi u Grebnicama

U Posavini prvi puta u njenoj povijesti izvedena je opera. Iako je to kazališna vrsta primarno, ovoga puta sinoć je izvedena u crkvi  sv. Jakova Markijskog u Grebnicama u režiji umjetničkog voditelja, istaknutog hrvatskog dirigenta i korepetitora Simona Petera Dešpalja, a uz koordinaciju operne dive Vedrane Šimić iz Sarajevske akademije. U izvedbi je sudjelovao deset studenata sa Glazbenih akademija u Sarajevu i Zagrebu te gosti, a svi ujedinjeni ljubavlju prema univerzalnom jeziku – glazbi. Među desetak mladih glazbenika iz BiH,, Hrvatske, Crne Gore i Njemačke, posebno je tijekom večeri pozdravljen Mislav Lucić, s razlogom, jer posavske gore list je s korijenima iz Grebnica.

Glazbeni događaj omogućili su pokrovitelji Skupština ŽP te nazočan na glazbenoj svečanosti Blaž Župarić, Vlada ŽP i Općina Domaljevac Šamac. Uz brojne goste bio je i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić kao i načelnik Stjepan Piljić.

-Mnogi su mi rekli ovih dana : „Zašto opera“, a ja samo kažem; „A zašto ne opera!“. Ovo je za nas nešto novo, no donosi pozitivno ozračje koje ćete ponijeti u svoje domove i tamo gdje živite, pozdravio je župnik fra Marijan Živković na početku prekrasne večeri ispunjene posebnim ozračjem i emocijama koje može samo glazba proizvesti. Kombinacija prekrasnih glasova i ambijenta stvorila je magičnu atmosferu, pravi festival i emocija koji nikoga nije ostavio ravnodušnim u Grebničkoj crkvi. – Radujem se novom dolasku ukoliko nas pozovete u Posavinu, kazala je za RPO  prof. Vedrana Šimić koja je producirala nastup opere u Grebnicama.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više