spot_img
12.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNedjelja zahvale za plodove zemlje u župama u Orašju i Tolisi

Nedjelja zahvale za plodove zemlje u župama u Orašju i Tolisi

U župama Blaženog Alojzija Stepinca u Orašju i Uznesenja BDM u Tolisi, još jedno slavlje Nedjelje zahvalnice, proteklo je u molitvi, radosti, zahvalnosti i duhu istinskog zajedništva. Pred velikim brojem vjernika, služene su svete mise zahvale za plodove zemlje i rada čovjekovih ruku. Uz poruke Evanđelja, vjernici su razmatrali vrijednost ljudskog rada i krepost zahvalnosti koju bi svaki čovjek uvijek trebao imati u srcu.

U župnoj crkvi u Tolisi, mjesta u prvim redovima pred oltarom dobili su budući prvopričesnici (37) i krizmanici (62). Prigodnim molitvama i uz duhovne pjesme, prvopričesnici su pred oltar prinosili različite darove, a krizmanici su čitali molitvu zahvale. Prinosom darova za ljetinu, mladi su obogatili misno slavlje, te ilustrirali svu ljepotu, snagu i bogatstvo kruha, vina i vode, voća, povrća, zemlje i cvijeća.

U poruci vjernicima, u ispunjenoj crkvi, voditelj misnog slavlja fra Ivan Stanić je stavio naglasak na rad i zahvalnost, te poručio kako se čovjek kroz rad ostvaruje, a plodovi rada donose mu duhovnu radost. –„Trebamo razmišljati da smo svi u istom svijetu i da imamo ista prava da možemo živjeti od svojega rada. Na drugoj strani, riječ „Hvala“ nikada ne smijemo izbrisati iz svog rječnika. Svaki dan trebamo od srca zahvaljivati Bogu za sve plodove rada, ali i za besplatne plodove prirode koje svi zajedno koristimo“, poručio je fra Ivan Stanić. Pjevanje na svetoj misi animirao je dječji zbor „Izvor“, uz glazbenu pratnju tamburaškog orkestra ansambla Raščica.  

 U župnoj crkvi u Orašju vjernici su zahvalili  Bogu za sve plodove zemlje, za svu njegovu milost i za svaki primljeni blagoslov. Kroz župnu crkvu, ukrašenu plodovima zemlje, prošla je procesija ministranata, prvopričesnika, roditelja i članova molitvene zajednice blaženog Alojzija Stepinca, noseći u rukama cvijeće i darove, pomalo od svega što im je Bog darovao. Kao uvod u misno slavlje, kandidati za Prvu svetu pričest izrekli su hvalu za mnoge primljene darove i Božja dobročinstva u recitalu pod nazivom „Hvala“. Nakon službe riječi uslijedio je prinos darova među kojima su se nizali kruh, voda i vino, povrće i voće, cvijeće i zemlja.

Misno slavlje predvodio je župnik fra Bono Kovačević, a u prigodnoj homiliji nadovezao se na pročitano Evanđelje, gdje Isus govori o tome koje su to prave vrijednosti za koje valja živjeti. -„Duhovni život, dobrota i ljubav, najvažnije su vrijednosti na kojima želimo Bogu zahvaliti. Tko posjeduje zahvalno srce, taj zna što je sreća i zadovoljstvo“, naglasio je fra Bono, a na kraju potaknuo prisutne da nije dovoljno isprazniti srce od sebe, od stvari i bogatstva, nego je potrebno ispuniti ga Kristom, životom, mudrošću i Bogom. Misno slavlje je svojim pjevanjem pratio dječji zbor pod ravnanjem orguljašice Magdalene Arlović. Po završetku svetih misa u Orašju i Tolisi, vjernici su u crkvenim dvorištima u zajedništvu blagovali pripremljenu hranu.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više