spot_img
12.4 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti4. Gmtbr HVO "Sinovi Posavine" obilježila 30. obljetnicu

4. Gmtbr HVO “Sinovi Posavine” obilježila 30. obljetnicu

Prigodnim sadržajima danas je nekadašnja 4. Gardijska motorizirana brigada HVO „Sinovi Posavine“ obilježila jubilarnu 30. obljetnicu. Postrojba je to koja je dala ogroman doprinos u obrani tijekom Domovinskoga rata.

Sadržaji obilježavanja počeli su u krugu vojarne u Bukovoj Gredi, iskazivanjem pijeteta i sjećanja na poginule pripadnike brigade polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva obrane BiH i OS BiH, HNS-a, Veterani 4. Gmtbr HVO i njeni ratni zapovjednici, Udruge proistekle iz DR-a HVO Orašje, izaslanstvo Diplomatske misije RH. Izaslanstvo Skupštine i Vlade Županije Posavske predvodili su Blaž Župarić i Đuro Topić, a vijence su položili i predstavnici  Ministarstva branitelja ŽP, Grada Orašja i Općine Domaljevac-Šamac. Uslijedila je potom misa zadušnica za poginule pripadnike brigade koju je u vojnoj kapelici predvodio fra Marko Oršolić, vojni kapelan u mirovini. Program obilježavanja nastavljen je svečanom akademijom u dvorani  Dvor u Tolisi.

Na svečanom akademiji se nazočnima obratio zapovjednik 3. pj. bojne 6. pj. brigade OS BiH bojnik Ilija Mikić „Brigada se ustrojila od običnih ljudi koji su silom prilika, braneći svoj dom, braneći Domovinu, postali pravi ratnici. Svoje ratno iskustvo Sinovi Posavine stekli su u proslavljenim ratnim brigadama Zbornog područja Orašje, od 101 do 108. Prvo svečano postrojavanje 4 Gbtbr bilo je 10. listopada 1994.godine. U poratnom razdoblju ova je brigada nastavila sa svojim profesionalnim razvojem pripadnika, kroz obuku, do postizanja najviših standarda obučenosti, kroz sudjelovanje u pomoći prognanima i ranjenima, kao i onima koji su u teškim uvjetima ostali u svojim domovima, često bez ikakve nade i svojih najbližih, ali su ipak vjerovali u ljepšu i bolju budućnost. Pogled u bolju budućnost kao i garant opstojnosti na području Bosanske Posavine u poratnom vremenu bili su „Sinovi Posavine“. 2004.g. iz postrojbi 4 Gmtbr, kao formalno pravna sljednica, ustrojena je 3. bojna kombiniranih rodova Prve gardijske oklopno mehanizirane brigade, koja je svojim postojanjem i ostvarenim rezultatima na polju obuke, vojnim usavršavanjima i osposobljavanja pojedinaca i postrojbi u potpunosti opravdala ime Sinovi Posavine, kazao je bojnik Mikić.

Tijekom svečane akademije govorili su i  ratni zapovjednik 4. Gmtbr HVO „Sinovi Posavine“ Mato BIlonjić Bomba, a u ime veterana 4. Gmtbr govorio je brigadir Vlado Blažanović, predsjednik Udruge veterana 4. Gardijske brigade HVO „Sinovi Posavine“. Tijekom svečane akademije svoje dvije pjesme pročitao je Joso Živković Soja, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Prvi bend vojnog orkestra OS BiH i sestre Ilišević. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više