spot_img
12.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZa Dan Grada Orašja organiziran Gastro fest

Za Dan Grada Orašja organiziran Gastro fest

U sklopu sadržaja Dana Grada Orašje na platou ispred oraškog nogometnog stadiona Goal organiziran je Gastro fest u organizaciji LU Sava Orašje. Uspješnosti manifestacije doprinijelo je i lijepo vrijeme pa je oko tisuću  posjetitelja došlo degustirati poznate posavske delicije.
Josip Pejić predsjednik LU Sava Orašje istaknuo je kako je ove godine bilo 15 kotlića od kojih 13 oraških i po jedan iz Odžaka i Domaljevca.
Spremljeno je oko 200 litara čobanca sa 100 kg mesa. Pokrovitelj je manifestacije Grad Orašje na čelu sa gradonačelnikom Marijanom Oršolićem. -Ove je već postala tradicionalna manifestacija koja ima značajno mjesto i u turističkoj ponudi grada, istaknuo je Pejić.

Na meniju oraškog Gastro festa naime našle su se i delicije – fritule. Za spravljanje fritula pobrinuli su se Stjepan i Joža Živković. Prošle godine ispekli su 1680 komada fritula, a ove još više, 2.650 fritula i sve je nestalo u slast.

Manifestacija nije imala natjecateljski karakter ali nisu izostali ni prigodni darovi svim sudionicima, u obliku potrepština koje trebaju prilikom kuhanja čobanca.

Pored čobanca, posjetitelji Gastro festa mogli su kušati i fiš paprikaš, kojega su pripremali poznavatelji ribe okupljeni u šest ekipa. Među njima bio je i Mato Dominković, koji je naglasio važnost ovoga festivala za promociju turizma. “Turizam bez gastronomije je tek pola posla, tako da trebamo predstavljati ono što znamo i što imamo. Danas kuhamo od namirnica iz ovoga kraja, to je riba iz rijeke Save a što se tiče divljači, to je od Lovačke udruge sa naših terena. Danas sve što pravimo ovdje je domicilno”, ustvrdio je Dominković.

Posjetitelji su uslast pojeli sve što se toga dana skuhalo i odali veliko priznanje kuharima.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više