spot_img
12.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 32. obljetnica Ratne bolnice Tolisa

Obilježena 32. obljetnica Ratne bolnice Tolisa

Prigodnim sadržajima u subotu 19. listopada obilježena je 32. obljetnica Ratne bolnice Tolisa koja je prerasla u  respektabilnu zdravstvenu ustanovu, Županijsku bolnicu u Orašju. Zdravstveni djelatnici koji su bili dio ratne postrojbe u svečanom mimohodu prošetali su sa, od Županijske bolnice, sa stijegom Ratne bolnice do Spomen obilježja u gradskom parku gdje su položili vijence i zapalili svijeće. Opijelo je tim povodom izmolio fra Marinko Živković.

Ratna bolnica Tolisa bila je smještena u podrumskim prostorijama Franjevačkog samostana Tolisa. Kroz nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima u ratnoj je bolnici zbrinuto blizu 20.000 pacijenata i spašeno stotine života vitezova Posavine i civila. Obavljeno je 520 operacija i 2.150 raznih kirurških zahvata. Kroz Ratnu bolnicu je prošlo i pomagalo 58 vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske, dok su iz Posavine bila 153 domaća zdravstvena i nemedicinska kadra.

I ove je godine na obljetnicu iz Zagreba došao i dr. Miroslav Ratančić: „Ponosan sam i na sebe i na sve koji smo bili uključeni u rad Ratne bolnice. Napravili smo gotovo čudo jer smo u vrlo kratkom vremenu podrum prilagodili za bolnicu i odmah smo operirali, spašavali živote i branitelja i civila“, kazao je dr. Ratančić. Ratne slike ne blijede ni kod dr. Ilje Vukića koji je tijekom rata obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika Ratne bolnice za logistiku. „Mi se trudimo da održimo sjećanje na datum 19. listopad kada je utemeljena Ratna bolnica jer smatramo da je jako važno obilježiti neke povijesne datume, a ovo je svakako jedan od njih“, ističe dr. Vukić. Važnost Ratne bolnice ističe i Marijan Mijatović, angažiram u ratno vrijeme u oblasti transfuzije,

spot_img

najnoviji članci

istražiti više